L Harfi Hakkında Bilgi | Yucex

Yeni Haber Merkezi

L Harfi Nedir? L Harfinin Özellikleri, L Harfinin Tarihçesi, L Harfi Hakkında Bilgi.

Türk alfabesinin on beşinci harfi ve gösterdiği ses.

Arap alfabesine dayanan Osmanlı Türkçesinde ise “lam” adıyla bilinir. L, ince ünlülerle kullanıldığında ön damaktan, kalın ünlülerle kullanıldığında ise alt damaktan çıkan yumuşak, geniş ve akıcı bir sestir.

L sesi Orta Asya Türkçesinden beri tüm Türkçe lehçelerinde hem ince hem de kalın formlarda var olmuştur. Türkçe sözcüklerde sadece sözcüklerin ortasında ve sonunda kullanılır. Yabancı dillerden alınmış sözcüklerde de sözcüklerin başında kullanılabilir. Örneğin; lahana (aslen İtalyanca), lider (aslen İngilizce), lif (aslen Arapça), Laboratuvar (aslen Fransızca), limon (aslen Farsça). Başında “l” sesi olan sözcükler Türkçeye aktarılırken, dilimizde sözcüğün başında l sesi olmadığı için, insanlar genellikle bir ünlü eklerler. (ilâzım lâzım, ilahna lahana vb.) Ancak bu durum her sözcükte görülmeyebilir.

Orhun Türkçesinde harfin ince ve kalın (Y, V) olmak üzere iki biçimi vardır.

Türkçede yazılı bazı sözcüklerde, “a” harfinden sonra gelen “l” sesinin daha kalın okunması gerekiyorsa, “a” harfinin üstüne (^) işareti konur.

Türkçede O ve L harfleriyle bir araya geldiğinde bazı durumlarda (her zaman değil) ince bir O sesi (Ô) oluşur. Ancak bu harf Türkçe yazıda kullanılmaz. Bu durumda L harfleri dilin ucunun damağa doğru çekilmesiyle çıkan ve normal L sesinden biraz daha ince bir sesi belirtir: Rôℓ̗ , Gôℓ̗ , Bôℓ̗ero, Ļôkman…

Gönderi Görüntülemeleri: 4.353

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*