Teknolojinin gelişmesi ve gözlem ve araştırma olanaklarının artmasıyla birlikte, bu çözülememiş olayın aslında uzayda hareket eden katı ve küçük kütlelerin dünya atmosferine ulaşması olayı olduğu ve dahası, görülen şeyin bir yıldız bile olmadığı görülmüştür. İnsanların görüp izlediği şey bir kayan yıldız değil, bir meteordur.
Astronomi Bilimin büyük ilgisini çeken meteor, gökyüzünde meydana gelen sıra dışı bir olay anlamına gelen Latince ‘meteoron’ kelimesinden gelir. Meteor tanımı, güneş sistemindeki maddenin yüksek hızlarda atmosfere kayan ve havaya sürtünen, özellikle akşamları kısa süreli bir ışık çizgisi olarak dünyadan görülen akkor haline verilen addır. Başka bir deyişle, uzaydan dünyaya düşen taş ve kaya taneciklerine verilen genel addır.
Meteor Oluşumu
Meteorların nasıl oluştuğunu inceleyen bilim adamlarına göre, Güneş’in etrafında saniyede 30 km hızla çok büyük bir elips çizerek dönen Dünya, bu yörünge sırasında zaman zaman uzayda yüzen irili ufaklı kaya ve taş parçalarıyla karşılaşmaktadır. Bu kaya ve taş parçalarının hızı saniyede yaklaşık 30 km’dir. Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketi sırasında, Dünya’ya çok da uzak olmayan taşlar Dünya’nın yer çekimine maruz kalıp büyük bir hız kazanarak Dünya atmosferine girmektedir. Ceviz veya fındık büyüklüğünde olanlar havada yanarak toza dönüşmektedir. İşte buna halk arasında ‘kayan yıldız’ denmektedir. Büyük parçalar, ilk hız ve akışın Dünya’ya sağladığı sürtünme ısısı nedeniyle yanarak parçalanmaktadır. Akan parçalar arasında bulunan demir ve nikelden oluşan taşlar ise parçalanmamaktadır. Ayrıca çok değerli taşlar sınıfında olan ve çağımızda bile toplanılan meteor taşları oluşmaktadır.
Meteorların Özellikleri
Çoğu meteorit demir-nikel metalinden oluşur. Bu nedenle, Dünya’da bulunan kayalardan daha yüksek bir yoğunluğa sahiptirler ve daha ağırdırlar. Ancak, farklılıklara neden olabilecek durumlar vardır. Kısacası, bazı meteoritler belirtilenin aksine bir metal karışımı içermeyebilir. Ayrıca, patlayan volkanların yakınında bulunan yanmış kayalar gibi hafif de olabilirler.
Çoğu meteorit metalden yapılmıştır ve bir mıknatıs tarafından çekilebilir. Ancak bazı meteoritler manyetik olmayabilir. Ancak önemli bir ayrım yapılmalıdır. Dünyadaki birçok kaya manyetiktir ve bir mıknatıs tarafından çekilebilir. Bu nedenle, mıknatısa çekim gösteren her kayanın bir meteor olduğunu söylemek yanlış olur. Başka bir deyişle, bir kayanın manyetik yapısı tek başına onun bir meteorit olduğunu göstermez.
Meteorları Nasıl Tanıyabiliriz?
Meteoritler Dünya’daki bazı kayalara çok benzer. Meteorları diğer kayalardan ayırt etmek için küçük bir kesit alınmalı ve polarize mikroskopla incelenmelidir. Oldukça eski olan meteoritler 4,5 milyar yıl önce oluşmuştur. Meteorları araştırmak, güneş sisteminin nasıl oluştuğunu anlamamıza yardımcı olur ve ayrıca gezegenlerin içinde bulunan malzemeler hakkında bilgi sağlar.
İçerik yararlı mıydı?
Gönderi Görüntülemeleri: 730
Bir yanıt bırakın