N Harfiyle Başlayan Şehirler | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Türkiye’de N harfiyle başlayan şehirlerin listesi ve kısa açıklamaları. N harfiyle başlayan şehirler listesi. N harfiyle başlayan şehirler.

Nevşehir

Nevşehir, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ildir.

Muşkara ismiyle bir köy olan Nevşehir, 18. yüzyılda şehirleşmeye başladıktan sonra Osmanlıcada “yeni şehir” anlamına gelen bugünkü ismini almıştır.

6429 sayılı kanunla Nevşehir, 20 Temmuz 1954 tarihinde il olmuştur. Kırşehir ile Kırşehir’e bağlı Mucur, Avanos, Hacıbektaş (1945’te ilçe olmuştur), Kayseri’ye bağlı Ürgüp (1935’te ilçe olmuştur), Niğde’ye bağlı Arapsun (1948’de Gülşehir adını almıştır) Nevşehir’in ilçeleri olmuştur. Avanos’a bağlı köylerden Kozaklı ve Hamamorta köyleri birleştirilerek 1954 yılında Kozaklı adı altında ilçe olarak Nevşehir’e bağlanmıştır. Kırşehir, 1957 yılında tekrar il olmuştur. Mucur ilçesiyle birlikte Nevşehir’den ayrılmıştır. Daha önce Melegübü adıyla bucak merkezi olan Derinkuyu, 1 Nisan 1960 tarihinde ilçe yapılmıştır. Acıgöl beldesi 4 Temmuz 1987 tarihinde ilçe olmuştur.

Niğde

Niğde, merkezi Niğde şehri olan, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda ve Kapadokya bölgesinde yer alan bir idari birimdir. Deniz seviyesinden 1.229 m yükseklikte bulunan Niğde ilinin 2016 yılı nüfusu 346.114’tür. Aksaray, Nevşehir, Kayseri ve Konya illerine komşu olan Niğde, güneyde Bolkar Dağları ile Mersin’den, güneydoğu ve doğuda Aladağlar’ın oluşturduğu doğal sınırlar ile Adana’dan ayrılır. Çamardı ve Ulukışla ilçeleri Akdeniz bölgesindedir.

Kaplıcaları, tarihi mekanları, zengin tarihi dokusu, doğal güzellikleri, dağ ve kış turizm olanakları şehri turizm merkezi yapan önemli unsurlardır.

Halkın başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Niğde ili elma ağacı sayısı bakımından ülkede ilk sırada yer almaktadır. Ülkedeki patates üretiminin %25’i bu ilde üretilmektedir. Ancak Niğde Merkez Organize Sanayi Bölgesi, Bor Deri Organize Sanayi Bölgesi, halı fabrikası ve diğer küçük sanayi kolları Niğde halkı için önemli istihdam alanlarıdır. Niğde geleneksel el sanatları bakımından önemli bir ildir. Niğde ilinde üretilen halılar dünyanın birçok ülkesinde alıcı bulmaktadır.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 2.991

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*