Sanallaştırma, fiziksel ekipmanların sanal ağlarla paylaşımlı kullanımını sağlayan bir teknolojidir. Bulut bilişimin en önemli unsurlarından biri olan paylaşımlı kullanımdır. Özellikle kuruluşlarda, tek bir bilgisayar ve fiziksel ekipmanların birçok kişi tarafından kullanılmasıyla iş hayatında kolaylık sağlar. Kısacası, bilgisayarlara ait fiziksel donanım ve yazılım gibi kaynaklar soyut bir şekilde diğer bilgisayarların kullanımına sunulur.
Sanallaştırma Türleri
1) Ağ Sanallaştırma
Ağ sanallaştırma, birden fazla hizmet sağlayıcıyı birden fazla kullanıcıya sunma sürecidir. Sanal ağlar, ağ kaynaklarının kullanıcılar arasında paylaşılmasını ve verimli bir şekilde yönetilmesini sağlar.
2) İşletim Sistemi Sanallaştırma
Ortak veri kaynağında işletim sistemini paylaşarak diğer kullanıcıların işletim sistemlerinde bakım, onarım ve konsolidasyon işlemlerini kolaylaştırır. Buna OS sanallaştırma da denir. Aynı sanallaştırma yazılımını kullananlar (aynı VMmare’i kullananlar) için bile izolasyon sağlar.
3) Sunucu Sanallaştırma
En yaygın kullanılan sanallaştırma türüdür. Ortak bir havuzdan birden fazla kullanıcıya sunucuların sunulması anlamına gelir. Donanım gereksinimlerini en aza indirir, azaltılmış bakım maliyetleri ve enerji tasarrufu gibi olumlu sonuçlar doğurur. Ayrıca farklı yazılım türlerinin yalnızca kendi sanal ortamlarında çalışmasını sağlayarak sistemin güvenli kalmasını sağlar.
4) Depolama Alanlarının Sanallaştırılması
Bu, fiziksel depolama alanlarının sanallaştırma ile birleştirilmesi anlamına gelir. Farklı depolama alanlarının tek bir kaynakta birleştirilmesidir.
Sanallaştırmanın Faydaları
Kolaylaştırmak: Çoklu bilgisayar ortamında ortak fiziksel ekipman ve sunucuların kullanımını ve kontrolünü sağlar.Güvenlik: Sanallaştırma kolay erişim kontrolü sağladığı için sistemdeki güvenlik sorunları kolayca tespit edilebilir.Rapor: Tek bir fiziksel bilgisayar üzerinden farklı işletim sistemlerine, birbirlerini etkilemeden veri aktarımı yapılmasını sağlar.Kaynakların Etkin Kullanımı: Ortak fiziksel ekipmanlar dışında ek donanım kullanmaya gerek kalmaz. Bu sayede kaynaklar etkin bir şekilde kullanılır.Hata Algılama: Sanal makinelerden birinde oluşan hatalar diğer sistemlerden izole edilir. Sistem yöneticisi söz konusu hataları çözerken, diğer sanal sistemler hatadan bağımsız olarak çalışmaya devam eder.Taşınabilirlik: Sanal ortamdaki veriler herhangi bir kayıp olmaksızın diğer fiziksel makinelere taşınabilir.Uygulamaların Ayrılması: Sistemdeki servisler ve uygulamalar arasındaki çakışmaların önüne geçilebilir.Maliyet: Kaynakların etkin kullanılmasıyla elektrik, personel, donanım gibi maliyetler de düşük olmaktadır.
İçerik yararlı mıydı?
Gönderi Görüntülemeleri: 589
Bir yanıt bırakın