Yavuz Sultan Selim HanŞiirin en dikkat çekici şiirlerinden biridir. Bu yazıda şiirin önemi, ustalığı ve hikayesi anlatılacaktır.
Herkesin sizin sadık dostunuz olacağını sanmayın efendim.
Herkesin senin dostun olduğunu mu sandın? Belki de onlar senin dostun olurlar.
Belki bu dünyada sadık olup dindar bir insan olabilirsin.
Dost olur, arkadaş olur, hayırsever olur, serdar olur.
“Yavuz Sultan Selim Han”
Şiirin en dikkat çekici özelliği, dizelerin ilk sözcüklerinin yukarıdan aşağıya doğru okunduğunda aynı dizeyi vermesidir. Bu tarzda yazılmış ilk beyit olduğu söylenir. Divan edebiyatında bu orta saha oyuncusu acher Denir ki.
Herkesin sizin sadık dostunuz olacağını sanmayın efendim.
Herkesin senin arkadaşın olduğunu mu sandın? Belki de onlar senin arkadaşın olurlardı.
Sadık ol / belki / bu dünyada / dindar olursun
Bir dost / bir arkadaş / bir hayırsever / bir hayırsever olur
Şiirin Hikayesi şöyledir;
Yavuz Sultan Selim Han Bu beyit Şah İsmailO da yazdı.
Yavuz şiire, edebiyata ve satranç oynamaya meraklı birisidir. Aynı şekilde Şah İsmail’de bu özelliklere sahiptir. Sarayında ünlü şairleri ağırlar ve çok iyi satranç oynar. Bunu bilen Yavuz, Şah’ın bu özelliğinden yararlanmak ister. Şah’ın ülkesine kılıkta (gezgin bir aristokrat olarak) gider. Hanlarda ve kervansaraylarda satranç oynayarak önündeki herkesi yener. Haber Şah’a ulaşır. Şah, çağır onu da benimle oyna der. Yavuz da Şah’ı yener. Şah sinirlenir ve Yavuz’a: “Edep nedir bilmez misin? Krallar hiç mat olur mu?” der. Yavuz’a elinin tersiyle tokat atar. Şah’ın öfkelendiğini anlayan Yavuz, onu öven şiirler okumaya başlar. Şah’ın huzurundan ayrılırken bu şiiri okur. Ancak Şah İsmail, onun Yavuz Sultan Selim olduğunu hâlâ anlamamıştır.
Yavuz, yediği tokatın acısını asla unutmadı. Birkaç yıl sonra Çaldıran’da Şah İsmail’i yendi ve ona bir mektup gönderdi. Mektupta, o gün tokatın acısını hissettiğini söyledi ve ekledi: “Birine tokat atacaksan, ona böyle tokat atmalısın.”
Aslında Yavuz, şiirinde olan biten her şeyi Şah’a anlatmış ama Şah anlamamış. Herkesin dost olmayacağını ve bir gün kendisinin de böyle insanların karşısına serdar olarak çıkabileceğini söylemiş. Güven üzerine yazılmış son derece güzel bir beyit.
Gönderi Görüntülemeleri: 1.086
Bir yanıt bırakın