Savaş Meydanında Ölen İlk ve Tek Osmanlı Padişahı Kimdir?

Yeni Haber Merkezi

Bu yazımızda savaş meydanında ölen ilk ve tek Osmanlı padişahının kim olduğu sorusuna detaylı bir şekilde cevap vereceğiz.

Savaş meydanında hayatını kaybeden ilk ve tek Osmanlı padişahı, Sazlıdere Muharebesi, Sırp Sındığı Muharebesi, II. Çirmen Muharebesi ve Kosova Muharebesi’nde önemli başarılar elde eden Hüdavendigar lakabıyla bilinen I. Murad’dır.

Orhan Bey’den sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun üçüncü padişahı olan I. Murad’ın savaş meydanında şehit edilmesinden sonra Osmanlı protokol kanunları değişti. Artık bütün meselelerin padişahlara belli bir mesafeden iletilmesi kararlaştırıldı.

I. Murad Hangi Savaşta Şehit Oldu?

Murad I’in şehit olduğu savaş, Birinci Kosova Muharebesi’dir. Bu savaş, büyük bir haçlı grubuna karşı yapılan ve kazanılan ilk savaş olarak tarihe geçmiştir. 1389’da haçlıların yenilgisiyle sonuçlanan Birinci Kosova Muharebesi, Osmanlı tarihinde topların korkutma amaçlı kullanıldığı ilk savaş olması bakımından da önemlidir.

Balkan hükümdarlarına karşı yapılan Birinci Kosova Savaşı’ndan sonra Balkanlar’daki Türk hakimiyeti güçlendi. Zaferden sonra I. Murad’ın şehit edilmesi büyük üzüntüye neden oldu. Bu olaydan sonra I. Murad, savaş meydanında ölen ilk ve tek Osmanlı padişahı olarak tarihe geçti.

Birinci Kosova Savaşı nasıl kazanıldı? Birinci Kosova Savaşı’nın önemi nedir?

Topların ilk kez Birinci Kosova Savaşı’nda kullanıldığını belirtmiştik. Kullanılan toplar amacına ulaşmış ve haçlı ordusunun düzeni bozulmuştur. Birinci Kosova Savaşı, Yeniçerilerin büyük çabası, Anadolu Beylikleri’nin desteği ve topların kullanılmasıyla kazanılmıştır.

O gün savaş alanını resmedenler, hilal ve yıldızın yan yana geldiğini ve gölgelerinin şehit kanıyla dolu bir çukura düştüğünü söylerler. Böylece Türk Bayrağı’nın ilk şekli Birinci Kosova Savaşı’nda ortaya çıkmıştır.

Murad I Savaş Alanında Öldürüldü

Bazı kaynaklar, I. Murad’ın savaş bittikten sonra savaş meydanında yürürken şehit edildiğini söylerken, bazı kaynaklar ise Sırp Kralı’nın damadı Milos Obilic’in I. Murad’a biat etmek üzere çadıra getirildiğini ve I. Murad’ın huzuruna getirildiğinde hançerini çıkarıp I. Murad’ı bıçakladığını söyler. I. Murad orada şehit edilmiştir. Bunlardan ikincisi daha geçerli sayılır.

I. Murad’ın şehit edilmesiyle ilgili olarak Dimitri Kantemir, bir önceki gece I. Murad’ın Birinci Kosova Savaşı’nda öleceğini gördüğü bir rüyadan bahseder. Hatta bu rüyayı anlatırken yaralı bir Hıristiyan askerinin I. Murad’ın padişah olduğunu anladığını ve bunun üzerine I. Murad’ı bıçakladığını söyler.

Osmanlı tarihinde savaş meydanında şehit olan ilk ve son Osmanlı padişahı I. Murad’dır. Bu olaydan sonra Osmanlı protokol kuralları değişmiş ve padişaha en yakın elçinin 15 metre uzakta bulunması kararlaştırılmıştır.

Osmanlı Sultanı I. Murad’ın Hayatı

I. Murad’ın babası Orhan Gazi, annesi Nilüfer Hatun’dur. 1326 yılında doğduğu bilinmektedir.

40’tan fazla savaşa katılan ve yöneten ve hepsini kazandığı söylenen I. Murad, adil ve yardımsever olmasıyla bilinen bir padişahtı. Hristiyanlara karşı merhametliydi, ancak gerektiğinde sert olmayı da biliyordu ve düşmanın gözlerini açmasına izin vermiyordu.

Ömrünü gazalarla geçiren Osmanlı Padişahı Birinci Murad, çok konuşmayı sevmeyen, ancak konuştuğu zaman da sözleriyle dinleyenleri büyüleyen bir zat olarak anlatılır.

Balkanlara hakim olma politikasını benimseyen I. Murad, Rumeli’yi ikinci vatanı yaptı. Anadolu’da hakimiyet kurdu ve cihadları sonucunda Osmanlı İmparatorluğu Avrupa’da büyük bir genişleme kaydetti.

Yaklaşık 30 yıl Osmanlı İmparatorluğu’nu yöneten I. Murad, 1389 yılında Birinci Kosova Savaşı’nda şehit düştü. I. Murad, önce şehit olduğu yere defnedildi, daha sonra Yıldırım Bayezid tarafından Bursa’da adına bir türbe yaptırılarak oraya defnedildi.

I. Murad Dönemindeki Gelişmeler

I. Murad’ın oğlu Yıldırım Bayezid, Germiyanoğlu Yakup Bey’in kızıyla evlendi. Yakup Bey’in oğlu olmadığı için kızıyla birlikte beyliğin bölgesini de çeyiz olarak Yıldırım Beyazıd’a verdi ve Yıldırım Beyazıd 11. kızıyla evlendi.

Hamitoğulları, beyliğinin topraklarını para karşılığında Osmanlı İmparatorluğu’na sattı. Edirne, 1363’te Bizans ile yapılan Sazlıdere Savaşı’nın sonunda alındı. 1364’te, I. Murad döneminde ilk Osmanlı Haçlı Seferi olan Sırasındığı Savaşı yapıldı ve kazanıldı.

1371’de Sırplarla Çirmen Muharebesi yapıldı ve kazanıldı. 1387’de Osmanlı Ordusu Ploşnik’te bir pusuda yenildi. 1389’da Haçlılar Birinci Kosova Muharebesi’nde yenildi.

Devlet yapılanması açısından Kazaskerlik, Maliye Müdürlüğü ve Sadrazamlık I. Murad döneminde ortaya çıkmıştır. I. Murad miras sisteminde ilk kez değişiklikler yapmıştır. Buna göre “Ülke hükümdara ve oğullarına aittir” anlayışı getirilmiştir. I. Murad döneminde Yeniçeri Ocağı kurulmuştur. Rumeli Beylerbeyliği kurulmuştur.

I. Murad’dan sonraki Osmanlı padişahı kimdir?

I. Murad’ın dört oğlundan biri olan Yıldırım Bayezid, babasının şehit olmasından sonra Osmanlı Devleti’nin dördüncü padişahı oldu.

Germiyanoğulları Bey’in kızıyla evlenerek Kütahya valisi olan Bayezid, Birinci Kosova Savaşı’na katılmış ve savaşı kazanarak büyük başarılar elde etmiştir. Birinci Kosova Savaşı sonunda I. Murad’ın ölümü nedeniyle devletin ileri gelenlerinin isteği üzerine Osmanlı tahtına geçmesi kararlaştırılmıştır.

Gönderi Görüntülemeleri: 1.176

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*