Şerife Bacı Kimdir? | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı’ndaki kahramanlığıyla tarihe geçen bir Türk kadınıdır. Kastamonu’daki mühimmatı Ankara’ya getirmek için çok mücadele etti. Bebeğini kucağında taşırken, kurşunlar donmasın diye kazağını beline doladı. Bebeğini soğuktan korumak için ona yaslanırken donarak öldü. Tüyler ürpertici hikayesinde kahraman Türk kadınının gücünü ve mücadelesini bulabilirsiniz. Şerife Abla kimdir? Merak edenler için hayatını kısa bir özet halinde yazdık.

Şerife Bacı’nın Hayatı

Şerife Bacı, tarihi kesin olmamakla birlikte 1900 yılında Kastamonu’da doğdu. 16 yaşında evlendirildi ve eşi düğünden yaklaşık 2 ay sonra askere alındı. Altı ay sonra eşinin Çanakkale’de şehit olduğu haberi geldi. Yaşadığı yerde “yalnız kalmasının hoş olmayacağı” baskısı altında Topal Yusuf adında biriyle evlendirildi. Bundan tam 3 yıl sonra Şerife Bacı’nın Elif adında bir kızı oldu. Aynı zamanda kış boyunca Meclis ve hükümette Anadolu topraklarımıza gelen Yunan askerlerinin kovulması için hazırlıklar yapılıyordu. Köydeki herkes deniz yoluyla İnebolu’ya getirilen mühimmatı cepheye taşımakla görevlendirildi.

Kurtuluş Savaşı’ndaki Üstün Mücadelesi

Kurtuluş Savaşı sırasında İnebolu’da bulunan silah ve mühimmatın Ankara’ya getirilmesi gerekiyordu. Bu aşamada, eline silah alabilen genç yaşlı, kadın erkek herkes büyük bir çaba sarf ediyordu. Şerife Abla kimdir? Soracak olursanız; İnebolu’dan Kastamonu’ya mühimmat taşırken donarak ölen ve üstün mücadelesiyle tarihe adını altın harflerle yazdıran kahraman Türk kadınıdır. 1921 Aralık ayının dondurucu soğuklarında, sırtındaki çocuğu ve kollarındaki kurşunları korumak için Kastamonu Kışlası önünde donarak can vermiştir. 21 yaşında vatanına ve çocuklarına olan sevgisini canından önde tutarak büyük bir çaba gösteren Şerife Bacı, yadsınamaz mücadelesiyle herkes tarafından bilinmektedir.

Kastamonu Seydiler Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yıl dönümünde belediye binası önüne rölyefini yaptırmış ve birçok kuruma Şerife Bacı’nın adı verilmiştir. 2001 yılında eski TSK komutanı Aytaç Yalman, Şerife Bacı Anıtı’nı yaptırmıştır. Şerife Abla kimdir? Şerife Bacı, Anadolu kadınının vatanını her şeyin üstünde tuttuğunu simgeleyen kahraman Türk kadınıdır!

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 875

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*