Sıfır Otomobillerdeki 7 Temmuz Yönetmeliği ile İlgili Yeni Gelişme

Yeni Haber Merkezi

Önceki düzenlemelere göre, 7 Temmuz’dan sonra güvenlik standartlarına uymayan yeni otomobillerin satışı yapılamıyordu. Ancak bu durumla ilgili sıcak bir gelişme yaşandı.

Otomobillerde güvenliğin sağlanması için yapılan güvenlik ekipmanları standardı yönetmeliği 7 Temmuz’da yürürlüğe girecek. Yönetmelikle birlikte 7 Temmuz’dan sonra gerekli güvenlik standartlarına sahip olmayan yeni araçların satışı mümkün olmayacak.

Birçok marka sıfır araçlarını satmak için ciddi kampanyalar başlatmış ve fiyatlarını dip seviyelere kadar düşürmüştü. Öyle ki sıfır bir Fiat Egea’nın fiyatı 800 bin TL civarına kadar düşmüştü.

Bayilerin ellerindeki yeni araçları eritmekte yaşadıkları zorluk nedeniyle bu alanda ciddi bir sıkışıklık yaşandı ve markalar zor durumda kaldı. Bu nedenle GSR II olarak da bilinen yönetmelikte değişiklik yapıldı.

7 Temmuz Yönetmeliği Değiştirildi

GSR II kapsamında yeni araçların akıllı hız asistanı, alkol kilidi, kör nokta uyarı sistemi ve şerit takip asistanı gibi güvenlik sistemlerine sahip olması gerekiyor. Bu sistemlere sahip olmayan araçların 7 Temmuz’dan itibaren satışının yasaklanması gerekiyordu.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle bu süre 31 Ağustos’a çekildi. Böylece bayilere stoklarını tasfiye etmeleri için yaklaşık 2 ay ek süre verildi. Yönetmelik sadece sıfır araçları kapsarken, ikinci el otomobiller için böyle bir şart bulunmuyor.

Bayiler, 31 Ağustos’a kadar ellerindeki araçları satmak için daha büyük indirimler sunabilirler. Çünkü o tarihe kadar satılamayan araçlar bayilerin elinde kalmaya devam edecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*