T Harfiyle Başlayan Şehirler | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Türkiye’de T harfiyle başlayan şehirlerin listesi ve kısa açıklamaları. T harfiyle başlayan şehirler listesi. T harfiyle başlayan şehirler.

TekirdağTokatTrabzonTunceli

Tekirdağ

Tekirdağ, Türkiye’nin bir ili ve nüfusu en fazla olan yirmi ikinci şehridir. 2018 yılı itibarıyla nüfusu 1.005.463’tür. Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasında yer alır; doğusunda İstanbul, güneyinde Marmara Denizi ve Çanakkale, batısında Edirne, kuzeyinde Kırklareli ve kuzeydoğusunda Karadeniz ile çevrilidir. 2012 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen yasa ile nüfusu 750.000’i aşan 14 il büyükşehir statüsüne kavuşmuş ve Türkiye’nin 30 büyükşehir belediyesinden biri olmuştur. 30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerin ardından resmen büyükşehir belediyeleri ile yönetilmeye başlanmış olup hizmet alanı il sınırlarının tamamı olan 6.313 kilometrekaredir. Bu yasa ile üç yeni ilçe kurulmuştur. Bunlar Süleymanpaşa, Kapaklı ve Ergene’dir. Bu ilçeler dahil toplam ilçe sayısı on birdir.

Tokat

Bizans döneminde Komana, İran döneminde Kah-Cun, Selçuklu Devleti döneminde Dar Ün-Nusret ve Moğol döneminde Sobaru olarak da bilinen Tokat, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde bulunan bir ildir. Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, doğu ve güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya ile komşudur. İlçeleri Yeşilyurt ve Sulusaray İç Anadolu Bölgesi’ndedir.

Trabzon

Trabzon, Türkiye’nin bir ili ve yirmi dokuzuncu en kalabalık şehridir. Trabzon İl Nüfusu: 779.379. Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nde bulunan il, Karadeniz’e kıyısı olan bir ildir. Karadeniz kıyısı ile Zigana Dağları arasında yer alır ve yüzey alanı bakımından küçük bir alanı kaplar.

Tunceli

Tunceli, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan bir ildir.

Kuzey ve batıda Munzur Dağları ve Karasu Nehri, doğuda Bingöl Dağları ve Peri Çayı, güneyde ise Keban Baraj Gölü ile çevrilidir. Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi bu bölgede de çağlar boyunca birçok medeniyet yaşamıştır. Ortaçağ’dan kalma ve bugün bile iyi durumda olan Pertek Kalesi ve Munzur Vadisi Milli Parkı görülmeye değer güzelliklerdir.

Gönderi Görüntülemeleri: 2.548

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*