Tarihte Hangi Takvim Sistemleri Kullanılmıştır?

Yeni Haber Merkezi

Takvimler, zaman kavramını günler, haftalar, aylar ve yıllar gibi düzenli ve tekrar eden bölümlere ayıran tablolardır. İnsanlık tarihi yaklaşık 6.000 yıldır takvimler kullanıyor. Çeşitli uluslar ve topluluklar ay ve güneş yıllarına dayalı farklı takvimler oluşturdular. Ay yılı, Ay’ın Dünya etrafındaki dönüşüne dayanır. On iki dönüş bir yıla eşittir. Bu süre 354 gündür.

Güneş yılı, Dünya’nın Güneş etrafındaki bir dönüşü esas alınarak oluşturulmuştur. Bu süre 365 gündür. Toplumlar bir takvim oluştururken hayatlarını en çok etkileyen olayı genellikle takvimin başlangıcı olarak kabul etmişlerdir. Müslümanlar için Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye göçü, Hıristiyanlar için Hz. İsa’nın doğumu, Yunanlılar için ise ilk Olimpiyat Oyunlarının düzenlenmesi takvimlerinin başlangıcı olarak kabul edilir. Milenyum terimi yüzyılları adlandırmak için kullanılır. Hz. İsa’nın doğumundan önceki yıllara İsa’dan Önce (M.Ö), doğumundan sonraki yıllara ise İsa’dan Sonra (M.S.) denir.

Tarihte Kullanılan Takvim Sistemleri

On İki Hayvanlı Türk Takvimi

On iki hayvanlı Türk takvimi güneş yılına dayalıdır ve Türkler tarafından kullanılan ilk takvimdir. Ancak hangi tarihten itibaren kullanıldığına dair bir bilgi yoktur. bilgi Hayır. Uygurlar tarafından on iki hayvanlı Türk takvimi kullanılmıştır. Bu takvimde yıllar hayvan adlarıyla gösterilir. Kullanılan hayvan adları şunlardır; sıçan, tavşan, yılan, koyun, leopar, maymun, kısrak, tavuk, köpek, ejderha, öküz, domuz.

Hicri Takvim

Türklerin İslam’ı kabul ettikten sonra kullandıkları ilk takvimdir. Ay yılına dayanmaktadır. Hicri takvimde Hz. Muhammed’in hicret ettiği yıl başlangıç ​​olarak kabul edilir. Bu takvime göre bir yıl 354 gündür. Hicri takvimin bir diğer adı da ay takvimidir. Genel bir kültür olarak dini günler günümüzde Hicri takvime göre belirlenmektedir.

Celali Takvimi

Selçuklu Hükümdarı Celaleddin Melikşah’ın isteği üzerine Ömer Hayyam tarafından güneş yılına göre oluşturulan takvimdir.

Rumi Takvim

Güneş yılına göre oluşturulan bu takvim, bir yılda 365 gün ve 6 saatten oluşur. Osmanlı İmparatorluğu’nun mali işleri düzenlemek için isteği üzerine oluşturulmuştur. Miladi takvimle 584 yıllık bir fark vardır.

Miladi Takvim

Günümüzde dünyada en yaygın kullanılan takvimdir. Güneş yılına dayalı takvimde bir yıl 365 gün ve 6 saattir. İsa Mesih’in doğumuyla, 1 Ocak’la başlar. Ülkemizde 1 Ocak 1926’dan beri kullanılmaktadır.

Jülyen takvimi

Julius Sezar zamanında kabul edilen ve 16. yüzyıla kadar kullanılan takvimdir. Takvim artık yıl hesaplamaları yapılarak oluşturulmuştur. Artık yıl sonucu oluşan gün sapmaları nedeniyle yerine Gregoryen takvimi kullanılmıştır.

Miladi Takvim

Jülyen takviminin yerini alan takvimdir. Julius Sezar’ın ölümünden sonra Papa Gregory XIII döneminde Jülyen takvimindeki sorunları ortadan kaldırmak için oluşturulan takvimdir. Avrupa dışındaki birçok ülke bu takvimi kullanmıştır.

Seleukos Takvimi

Seleukos Devleti döneminde kullanılmaya başlanan takvimdir. Asurlular da bu takvimi kullandığı için Süryani takvimi olarak da adlandırılır.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 752

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*