Yedekleme Ve Geri Yükleme Nedir?

Yeni Haber Merkezi

Yedekleme ve kurtarma, bir kayıp durumunda verileri yedekleme ve veri kaybı nedeniyle veri kurtarmaya izin veren sistemler kurma sürecidir. Verileri yedekleme, bilgisayar verilerinin kopyalanması ve arşivlenmesi anlamına gelir, böylece veri silinmesi veya bozulması durumunda erişilebilir olur. Önceki bir zamandan gelen veriler yalnızca yedeklenmişse kurtarılabilir.

Yedekleme ve Geri Yükleme

Veri yedekleme bir felaket kurtarma biçimidir ve herhangi bir felaket kurtarma planının bir parçası olmalıdır. Veri yedekleme her zaman bir sistemin tüm verilerini ve ayarlarını geri yükleyemez. Örneğin, bilgisayar kümeleri, etkin dizin sunucuları veya veritabanı sunucuları, yedekleme ve kurtarma işlemleri tamamen yeniden yapılamadığından ek felaket kurtarma biçimleri gerektirebilir. Günümüzde, büyük miktarda veri bulut depolama kullanılarak yedeklenebilir, bu da yerel bir sistemin sabit sürücüsünde arşivleme veya harici depolama kullanmanın gerekli olmadığı anlamına gelir. Özellikle mobil cihazlar, otomatik veri kurtarmaya olanak tanıyan bulut teknolojileri kullanılarak ayarlanabilir.

Yedekleme ve Geri Yüklemenin Önemi

Bir proje üzerinde saatler, haftalar veya aylar harcayabilirsiniz ve sonra teknik bir sorunun sıkı çalışma ve verilerin kaybolmasına neden olabileceği olağanüstü durumlar olabilir. Böyle zamanlarda, bir sistem yedeklemesi veya sistem geri yüklemesi size çok zaman ve gönül rahatlığı kazandırabilir.

Yedekleme

Yedekleme, bir dosyanın kopyasıdır; orijinalinden ayrı bir konumda, örneğin bir DVD, harici sürücü veya İnternet’teki başka bir yerde saklanan birden fazla dosya kümesidir. Yedekleme, dosyalarınızın yanlışlıkla silinmesi, virüs saldırısı veya sistem bozulması nedeniyle kalıcı olarak kaybolmasını veya hasar görmesini önlemeye yardımcı olur. Genellikle yedeklemeler, resimler, videolar, müzikler, projeler ve finansal kayıtlar gibi dosyalardan yapılır. Ancak, programlar ve yazılımlar genellikle çok fazla yer kaplar ve orijinal ürün gerektiğinde yeniden yükleme için yeniden kullanılabildiğinden, onu bir yedeklemeye kopyalamaya gerek yoktur.

Eski haline getirmek

Sistem geri yükleme, genellikle bilgisayarınızın işletim sisteminde otomatik olarak gerçekleşen bir işlemdir. Bilgisayarınız, çeşitli zamanlarda, üzerinde çalıştığınız bilgilerin bir kısmını “hatırladığı” geri yükleme noktaları oluşturacaktır. Bilgisayarınızda bir sorun olduğunda geri yükleme kullanılabilir. Örneğin, bir program donarsa ancak üzerinde çalıştığınız belgeyi kaydetmeye zamanınız olmazsa, geri yükleme birkaç gün geriye gidebilir ve önceki bir noktaya geri dönmenizi sağlayabilir. Bu, orijinal belgeyi bütünüyle alabileceğiniz anlamına gelmez, ancak sisteminizin bütünlüğüne zarar vermeden bazı geçmiş verileri geri almanıza olanak tanıyabilir.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 560

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*