Yediemin Otopark Ücreti 2024 – Otologi

Yeni Haber Merkezi

Mütevelli otopark ücreti, Araç türüne ve getirildiği mesafeye göre değişmektedir. 2024 yılı başında yapılan zamla hem otopark hem de çekici ücretleri önemli ölçüde artırılmıştır. Yazımızın devamında kayyum otopark ücreti ile ilgili merak ettiğiniz detayları bulabilirsiniz.

Mütevelli, yanlış park edilmiş ve trafiğe çıkması yasaklanmış araçların çekildiği bir otoparktır. Bu otoparklar devlete ait değildir, ancak devletin ihale yoluyla verdiği özel şirketler tarafından işletilmektedir. Ücretler devlet tarafından belirlenir.

Mütevelli Park Ücreti 2024 4

Mütevelli Park Ücreti 2024 Bir Yılda Ne Kadar?

Mütevelli otopark ücreti, günlük olarak hesaplanır. Bu ücretler araç türüne göre değişir. Otoparklara uygulanan günlük ücret çizelgesi şu şekildedir:

Araç TipiSaatlik ÜcretMotorlu bisiklet10 TLMotosiklet30 TLAraba40 TLPik-up50 TLMinibüs50 TLArazi aracı50 TLKamyon75 TLKamyon75 TLİnşaat ekipmanı75 TLRömork100 TLOtobüs75 TL

Bunlar, kayyum otoparklarında 1 gün geçiren araçların ödemesi gereken rakamlardır. Buradaki ücretler her yıl belirlenir. Ancak son yıllardaki enflasyonist etki nedeniyle rakamların yılda iki kez güncellenmesi gündemdedir.

Genel olarak bakıldığında 2024 yılında Yediemin otopark çekme ücreti 250 TL’dir. 2022 yılında 23 TL olan saatlik ücret bu yıl 30 TL olarak fiyatlandırılmıştır.

İstanbul Vekil Otopark Ücreti

İstanbul en çok kaçak parkın ve trafiğe yasaklı araçların olduğu şehir. Buna göre buradaki otoparklara park edilen araç sayısı da oldukça fazla. Burada otomobiller için 40 TL, ağır vasıtalar için 75 TL ve römorklar için 100 TL ücret alınıyor.

Ankara Vekil Otopark Ücreti

Ankara, trafik sıkışıklığı nedeniyle yasadışı parkın yaygın olduğu bir diğer şehirdir. Buradaki park ücretleri 10 TL ile 100 TL arasında değişmektedir.

İzmir Vekil Otopark Ücreti

İzmir Yediemin otopark ücreti motosikletler için 30 TL, otomobiller için ise 40 TL’dir.

Gördüğünüz gibi mütevelli park ücretiTürkiye genelinde aynıdır. Ancak burada belirtilen rakamların sadece günlük otopark ücreti olduğunu tekrar vurgulamak gerekir. Ayrıca araçların otoparka çekilmesi için ek ücret ödenmesi gerekmektedir.

Mütevelli Park Ücreti 2024 5

Mütevelli Park Çekme Ücretleri

Hatalı park etme veya trafiğe çıkmama nedeniyle kayyum otoparkına çekilen araçlardan, otopark ücretine ek olarak ücret alınacak. çekme ücreti onlar ödüyorlar. Mütevelli park çekme ücretleri Şöyle ki:

İlk 5 km sabit ücreti 400 TL’dir. 5 km’den sonra her km için ekstra 15 TL ödenir.

Bu nedenle mesafeye bağlı olarak ödenecek minimum çekme ücreti 400 TL olacaktır. Mesafe arttıkça ödenecek tutar da artacaktır. Konunun daha iyi anlaşılması için birkaç örnek verelim. Mesafeye göre ödenecek çekme ücretleri:

4 km için 400 TL 5 km için 400 TL 6 km için 400 + 15 = 415 TL 10 km için 400 + 75 = 475 TL 20 km için 400 + 225 = 625 TL

Gördüğünüz gibi mesafe arttıkça ücret de artıyor.

6 Aylık Mütevelli Ücreti Hesaplaması

Yanlış park etme ve trafik yasakları nedeniyle kayyum otoparklarındaki yoğunluk çok yüksektir. Ayrıca bazı araçlar sahiplerinin durumu nedeniyle otoparklarda çok uzun süre kalabilmektedir. Bu durum daha da fazla yoğunluğa neden olmaktadır.

Trafik sıkışıklığını azaltmak için araçlar bu otoparklarda en fazla 6 ay tutuluyor. 6 ay içinde ruhsat sahipleri tarafından teslim alınmayan araçlar, borçları tahsil etmek için icra yoluyla satışa çıkarılıyor. Peki, 6 ay haciz altında kalan bir araç için ödenecek ücret nasıl hesaplanıyor?

6 aylık mütevelli ücreti hesaplamasıAraç cinsine göre belirlenen ücret ile gün sayısının çarpılmasıyla hesaplanır. Örneğin; 6 aydır otoparkta bulunan bir araç için hesaplama şu şekildedir:

6 ay 180 gündür. Bir aracın otopark ücreti saat başı 40 TL’dir. 180 x 40 = 7.200 TL

Mütevelli park ücreti İşte detaylar. Konuyla ilgili görüş ve düşüncelerinizi yorum olarak bize iletebilirsiniz.

Bir Aracın Tapusu Nasıl Alınır?

Ehliyet sahibi kimliğiyle otoparka gidip aracını teslim alabilir. Araçla ayrılmadan önce otopark ve çekme ücreti ödenmelidir.

Çekilen Araç Alınmazsa Ne Olur?

Araçlar en fazla 6 ay emanette tutulur. Daha sonra, borçları tahsil etmek için icraya çıkarılır. İcra yoluyla satışa çıkarıldığında, herkes ihaleye girerek araç için teklif verebilir.

İlginizi çekebilir;

4.7/5 – (3 oy kullanıldı.)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*