Renkler, göz tarafından görülüp beyin tarafından algılandıktan sonra elektromanyetik enerji dalgalarına dönüştürülen algılar olarak tanımlanabilir. Algıladığımız tonlar ışığın öznel özelliklerini ifade eder. Bu da gözün yeteneğine bağlıdır. Optik alanında yapılan keşifler sayesinde renk tonları hakkında daha fazla bilgiye erişebiliyor ve ışık-renk ilişkisini daha iyi anlayabiliyoruz.
İçeriğimizin geri kalanında kontrast renkler nelerdir, renk çarkının mantığı nedir, temel renk şemasını daha iyi nasıl kullanabiliriz vb. konulara değineceğiz.
Zıt renkler nelerdir? Hangi rengin zıt rengi vardır?
Geleneksel renk teorisinde, kırmızı, sarı ve mavi renkler birincil renkler olarak ifade edilir. Birincil renkler dışındaki tüm renkler, bu renklerin birleştirilmesiyle elde edilir. Renk çarkında birbirine zıt olan tüm renkler birbirine zıttır. Bu genelleme, zıt renkleri anlamak için bir kaynaktır.
-Sarı renginin zıt rengi mordur.
-Turuncu rengin zıt rengi mavidir.
-Kırmızının zıt rengi yeşildir.
-Mavi rengin zıt rengi turuncudur.
-Yeşil rengin zıt rengi kırmızıdır.
-Mor renginin zıt rengi sarıdır.
Renk Çemberinin Mantığı Nedir?
Temel renk çemberi, renk seçimi ve renklerin uyumunu anlamada yol gösterecek temel bir kriterdir. İlkokulda renk çemberi öğrencilere bir ders olarak öğretilir. Ancak sık kullanılmadığı takdirde unutulur ve renk çemberinin mantığını bir hatırlatıcı olarak tekrarlamayı faydalı buluruz.
Buna göre kırmızı, mavi ve sarı renkler birincil renk grubuna dahildir. Kırmızı ve sarı karıştırıldığında turuncu elde edilir. Mavi ve sarı karıştırıldığında yeşil elde edilir. Benzer şekilde kırmızı ve mavi karıştırıldığında mor elde edilir. Karışım sonucu elde edilen turuncu, yeşil ve mor renklere ikincil renkler denir.
Birincil ve ikincil renklerin birleşmesiyle kırmızı-mor, mavi-mor gibi üçüncül renkler elde edilir.
Tüm renklerin bir tonu vardır. Bir ton, beyazla karıştırıldığında o rengin bir varyasyonu haline gelir.
Renk Teorisi Nedir?
Renk teorisine göre, uyumlu renk kombinasyonları renk çarkında birbirine zıt iki rengi, renk çarkında eşit aralıklarla bulunan üç rengi üçgen olarak veya dört rengi dikdörtgen olarak kullanır. Aslında, birbirine zıt iki çift renk kullanmayı amaçlar. Uyumlu renk kombinasyonlarına renk şemaları denir. Bazı kaynaklarda bunlara renk armonileri de denir.
Renk çemberindeki renk şemalarını daha iyi anlamak için farkında olunması gereken bir diğer ayrım ise sıcak ve soğuk renklerdir. Her birinin duyguları iletmek için kendine özgü bir amacı vardır. Sıcak renkler enerji ve neşe gösterir. Kişisel mesajlar için idealdir. Soğuk renkler sakinlik ve dinginlik iletir. Ofis kullanımı için idealdir. Renk çemberi, hangi renklerin sıcak ve hangilerinin soğuk olduğu hakkında fikir edinmek için kolayca bölünebilir.
Tamamlayıcı Renkler Nelerdir?
Renk çarkında birbirine zıt olan herhangi iki renk tamamlayıcı renklerdir. Örneğin, mavi ve turuncu, kırmızı veya yeşile tamamlayıcı renklerdir. Tamamlayıcı renkler yüksek kontrast oluşturmanın harika bir yoludur. İdeal olarak, bir rengi arka plan olarak, diğerini vurgu olarak kullanabilirsiniz. Alternatif olarak, renk tonları ve gölgeler kullanmak mantıklı olabilir. Daha açık bir mavi tonu, daha koyu bir turuncuyla kontrast oluşturacaktır.
Bölünmüş Tamamlayıcı Renkler Nelerdir?
Bölünmüş tamamlayıcı renkler üç farklı renk kullanır. Renk şemasından bir renk seçilir ve onu tamamlayacak renge bitişik iki renk seçilir. Örneğin, bölünmüş tamamlayıcı renkler mavi, sarı-turuncu ve kırmızı-turuncu ile elde edilebilir.
Benzer Renkler Nelerdir?
Renk çemberinde (renk çemberi) yan yana bulunan üç renge analog renkler denir. Örneğin, turuncu, sarı-turuncu ve sarı analog renklerdir. Dekorasyonda ve renklerin kullanılabileceği herhangi bir alanda benzer renkler kullanırken, renk tonları konusunda seçici olmak gerekir. Aksi takdirde, ortaya çıkan görünüm göze hoş gelmeyebilir.
Üçlü Renkler Nelerdir?
Renk çarkında eşit aralıklarla bulunan herhangi üç renk. Örneğin, kırmızı, sarı ve mavi üçlüdedir. Yüksek kontrasta sahip olabilen üçlü renkler, tamamlayıcı renklerden daha dengelidir. Buradaki püf noktası, baskın olacak bir renk seçmek ve diğer iki rengi vurgulamasına izin vermektir.
Dörtlü veya Çift Tamamlayıcı Renkler Nelerdir?
İki farklı tamamlayıcı rengin kombinasyonu, dörtlü veya çift tamamlayıcı bir renk oluşturabilir. Örneğin, mavi ve turuncu, sarı ve morla eşleştirilir. Bu dengelenmesi zor bir şemadır. Ancak, dekoratif anlamda başarılı sonuçlar üretir. Çift tamamlayıcı renkler, diğer renk şemalarından daha fazla çeşitlilik sunar. Dört renk de eşit miktarda kullanılırsa, şema dengesiz görünebilir. Bu nedenle, renkleri iki ana gruba ayırmak gerekir: baskın renk ve diğer renkler. Saf renkleri eşit miktarda kullanmaktan kaçınmak gerekir.
Gönderi Görüntülemeleri: 17.174
Bir yanıt bırakın