Ahmet Haşim Hayatı Kısaca | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Ahmet Haşim1884-1933 yılları arasında yaşamış Türk şairidir. Sembolizm ve izlenimciliğin öncülerinden olan şair bu alanda birçok eser yayınlamıştır. Haşim, eğitimini Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi’nde tamamlamıştır.

Birinci Dünya Savaşı sırasında yedek subay olarak görev yapan Ahmet Haşim, hayatı boyunca farklı işlerde yer almıştır. Haşim’in yaptığı işlerden bazıları Fransızca öğretmenliği, çevirmenlik, köşe yazarlığı, estetik ve mitoloji öğretmenliğidir. Şiire olan ilgisi lise yıllarında başlayan şair, 1928 yılında böbrek rahatsızlığına yakalanmış ancak tedavi görememiştir.

Ahmet Haşim’in Şiirlerinde Görülen Özellikler

Ahmet Haşim’in şiirlerinde vurguladığı ilk özellik belirsizliktir. Eserlerinde serbest kafiye kullanan şair, şiirde açıklığın gereksiz olduğunu savunur. Ona göre şiirin anlamı, okuyucunun ne çıkardığına bağlıdır. Ahmet Haşim’in şiirlerinde belirsizliğin yanı sıra müzik de yer alır. Şair, hece ölçüsünü müzik açısından yetersiz görür. Yani şiirde müziğin uyumu da olmalıdır.

Ahmet Haşim Eserleri

Ahmet Haşim; şiir, fıkra, sohbet ve seyahat alanlarında farklı türlerde eserler yayınlamıştır. Şairin bilinen ilk şiiri Hayali Aşkım’dır. Haşim şiirlerini iki kitapta toplamıştır. Bunlar; Göl Saatleri ve Piyale’dir. Şiir kitapları beş yıllık arayla yayınlanmıştır. Özellikle Piyale’deki bazı şiirler Türk Edebiyatı’nda öncü kabul edilir.

Ahmet Haşim şiirin yanı sıra farklı dallarda da çalışmıştır. Buna göre şair, fıkra ve sohbet konulu iki eser yayımlamıştır. Bu eserler Bize Göre (1926) ve Gurabahane-i Laklakan’dır (1928). Ayrıca Frankfurt Seyahatname adlı bir seyahat yazısı da vardır.

Gönderi Görüntülemeleri: 1.016

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*