Ege Bölgenin kıyı kesimlerinde Akdeniz iklimi görülür. Ancak iç kesimlerde, denizden uzak bölgelerde karasal iklim etkilidir. Batı kesimlerde karasal iklim özellikleri artar. Bu nedenle kar yağışı ve miktarı da artar.
Ege Bölgesi’nde En Yüksek Üretim Oranına Sahip Ürünler
Ege bölgesi çok verimli topraklara sahip bir bölgedir. Yetiştirdiği ürün yelpazesi oldukça geniştir ve bazı ürünlerde ülke genelinde ilk sıralarda yer almaktadır. İsterseniz genel kültür bilgisi olarak da bilinmesi gereken bu ürünlere kısaca bir göz atalım.
Tütün
Türkiye’nin tütün üretiminin %50’si Ege bölgesinde gerçekleşmektedir. Tütün aynı zamanda yöre halkının önemli gelir kaynaklarından biridir.
Üzümler
Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştirilebilen bir ürün olmakla birlikte en çok Ege bölgesinde yetiştirilmektedir.
Zeytin
Ege Bölgesi Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin %48’ini karşılamaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki; bilgi Ayrıca sofralık zeytin üretiminde Marmara Bölgesi’nin ilk sırada yer aldığını da belirtmekte fayda var.
incir
Ülkemizde incir üretiminin %82’si Ege Bölgesi’nde yapılmaktadır. Kışın sıcağını seven bir meyve olduğu için çoğunlukla kıyı kesimlerinde yetiştirilmektedir. Üretimi çoğunlukla Aydın’da yapılmaktadır. Ayrıca Türkiye incir üretiminde dünyada birinci sıradadır.
Haşhaş
Tohumundan yağ, kozasından morfin elde edilir. Bu nedenle tüm dünyada ekim alanları Birleşmiş Milletler tarafından belirlenir. Üretimin %90’ı Ege bölgesinden karşılanır. Haşhaş üretiminde Afyon birinci, Denizli ikincidir.
Ege Bölgesinde Yetişen Diğer Ürünler
Pamuk
Pamuk endüstriyel bir tarım ürünüdür. Ege bölgesinde, özellikle kıyı kesimlerinde yetiştirilen pamuk, Türkiye’deki pamuk üretiminin %42’sini oluşturmaktadır.
Turunçgiller
Akdeniz iklimine oldukça uyumlu olan turunçgillerin üretimi Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde yapılmaktadır. Ülkemizdeki üretim oranına baktığımızda Ege bölgesi, %10’luk payla turunçgil üretiminde Akdeniz bölgesinden sonra ikinci sırada yer almaktadır.
Pirinç
Üretiminin bir kısmı Ege Bölgesi’nde yapılmasına rağmen ülkemizde pirinç üretimi çoğunlukla Marmara Bölgesi’nde yapılmaktadır. Üretilen pirinç ülke ihtiyacını karşılamadığı için Türkiye pirinç ithal etmektedir.
Sebze
Ege bölgesi, iklim koşullarının uygun olması nedeniyle ülkemizde sebze üretiminde önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle Ege bölgesinde sebze tüketim oranı da oldukça yüksektir. Son yıllarda bölgede üretimi artan pırasa, domates, biber, patates, patlıcan, salata, kereviz ve semizotu Ege bölgesinde üretilen başlıca sebzelerdir.
Meyve
Ege bölgesinde meyve yetiştiriciliği oranı da oldukça yüksektir. Sadece bu bölgede yetiştirilebilen bazı meyveler vardır. Turunçgiller, incir, kiraz ve egzotik meyveler bölgede bol miktarda bulunur.
Hububat
Ülkenin tahıl üretim ihtiyacının yüzde 10’u Ege Bölgesi’nden karşılanıyor.
Şeker Pancarı
Önemli bir sanayi bitkisi olan şeker pancarı, turşu suyu, şalgam ve hayvan yemi gibi pek çok farklı kategoride ihtiyacı karşılamaktadır.
Ayçiçeği
Ayçiçeği ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilebilen önemli bir yağ bitkisidir. Özellikle sulanan bölgelerde yetiştirilmektedir.
Baklagiller
Nohut Türkiye’de baklagil üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Ege Bölgesi’nde ise en çok Uşak’ta yetiştirilmektedir.
Gönderi Görüntülemeleri: 1.566
Bir yanıt bırakın