Misak-ı Milli’den verilen ilk taviz, Batum’un topraklarımızdan çıkarılmasıyla Moskova Antlaşması’nda Ruslara verildi. Baktığınızda Moskova Antlaşması bir dostluk anlaşmasıdır. Taraflar TBMM ve Rusya’dır.
Türkler ile Ruslar arasındaki yakınlaşmanın bazı nedenleri şunlardır:
Bolşevik Devrimi’nden sonra İtilaf Devletleri ile Rusya arasında çıkan anlaşmazlık, Sovyet Rusya’nın sosyalizmi yaymak istemesi, Türklerin Rusya’dan gelebilecek herhangi bir saldırıyı önleyerek Kurtuluş Savaşı’nı kolaylaştırmak istemesi, Bolşevikler ve Yeşil Ordu adı verilen sosyalist grupların 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne dahil edilmesi, Ali Fuat Cebesoy’un Moskova’ya büyükelçi olarak atanması, İtilaf Devletleri’nin Boğazlar’da bulunmasının Sovyet Rusya’nın çıkarına olmaması, TBMM’nin kazandığı askeri zaferler…
Moskova Antlaşması’nda yer alan maddeler:
Kars ve Ardahan MGK’ye, Batum ise Gürcistan’a bırakılacak.
Bu maddeye göre Batum’un Gürcistan’a devredilmesi Milli Misak’ta verilen ilk tavizdi. Çarlık Rusyası ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan anlaşmalar göz ardı edilecekti.
Osmanlı İmparatorluğu, çöken Çarlık Rusyası ile aynı kefeye konulduğundan, Osmanlı İmparatorluğu da görmezden gelindi. Osmanlı İmparatorluğu’nu görmezden gelen ilk devlet Sovyet Rusya oldu. SSCB, GNA’nın tanımadığı anlaşmaları tanımayacaktır.
Bu madde ile Rusya, Sevr Antlaşması’nı tanımayan ilk büyük devlet, ilk büyük Avrupa devleti oldu. Ayrıca Batum hariç, Misak-ı Milli’yi tanıyan ilk devlet oldu. Aras Nehri ve Çıldır Gölü sınır olarak kabul edilecek. İki devlet arasında karşılıklı yardım olacak. Sovyet Rusya kapitülasyonlardan vazgeçecek. GNA ve Sovyet Rusya ülkelerinde birbirlerinin rejimlerine karşı oluşumlara izin vermeyecek.
Sovyet Rusya bu maddeyle kendi rejimini güvence altına almak istiyordu. Boğazlar ticaret gemilerine açık olacaktı.
İçerik yararlı mıydı?
Gönderi Görüntülemeleri: 2.760
Bir yanıt bırakın