Oda Sıcaklığında Sıvı Halde Bulunan Tek Metal Element Hangisidir?

Yeni Haber Merkezi

Atomlar maddenin en küçük yapı taşlarıdır. Aynı atomların bir araya gelmesiyle oluşan maddelere element denir. Elementler üç gruba ayrılır: metaller, ametaller ve soy gazlar. Bu elementlerden metaller ısıyı ve elektriği iyi ileten ve parlak bir yüzeye sahip olanlardır.

Metallerin Özellikleri

Metallerin en önemli özelliği ısıyı ve elektriği iyi iletmeleridir. Metallere örnek olarak demir ve bakır gibi maddeler verilebilir. Parlak yüzeye sahip olan metaller; ısının etkisi altında eğilip bükülürler. Tel ve levha haline getirilebilen metaller; yüksek erime ve kaynama noktalarına sahiptirler. Oda sıcaklığında katı olan metaller arasında tek istisna cıvadır. Bir metal olan ve günlük hayatta termometrelerde sıklıkla kullanılan cıva; oda sıcaklığında sıvı olan tek metal element olma özelliğine sahiptir.

Cıva Nedir ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Civa, metaller arasında nadir bulunan bir elementtir. Oda sıcaklığında sıvı olmasının yanı sıra kimya endüstrisinde birçok alanda kullanılan bir elementtir. Civa, cinnabar cevherinin lavının tortulaşmasıyla elde edilir. Atom numarası 80 ve atom kütlesi 200.59 olan cıvanın kimyasal sembolü Hg’dir. Civa, eksi 39 derecede katılaşır ve 357 derecede kaynar ve bu özelliğinden dolayı oda sıcaklığında, 21 derecede sıvı haldedir.

Civa çok güçlü bir çözücü elementtir. Altın, gümüş, bakır, kalay gibi metalleri çözebilen cıva, demirde çözünmez. Bu nedenle genellikle sıvı halde olan cıva demir kaplarda saklanır.

Gönderi Görüntülemeleri: 3.914

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*