Ticari Yazılım Nedir? | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Yazılım günlük hayatta önemini giderek artırmaktadır. Ayrıca birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Bu alanlardan biri de ticari alanda kullanılan yazılımlardır. Bu yazılımlar genellikle onu kullanacak kişiye lisanslanmak veya satılmak üzere tasarlanmaktadır. Öte yandan bu şirketler kar amacı güttükleri için bu yazılımları sürekli olarak geliştirmektedirler. Ticari yazılımların amacına baktığımızda ise tamamen kar amaçlıdır. Bu nedenle bu tür yazılımlar kurumlar tarafından lisans anahtarı veya yazılım kopyası adı altında satılmaktadır. Ticari bir yazılıma sahip olan kişi bu nedenle yazılımı satın almamaktadır. Yazılım yine de kurum tarafından geliştirilse bile yazılımı satın alan şirket onu kullanma hakkına sahiptir.

Ticari Yazılımlar Nelerdir?

Günümüzde bilgisayar uygulamalarının yanı sıra gelişen mobil uygulamalarla birlikte ticari yazılımlar da giderek önem kazanmaktadır. Bu cihaz kullanıcıları ihtiyaçlarını karşılamak için uygulamaları kullanırken, ticari yazılım üreten kişiler gelir elde etmektedir. Bu şekilde arz ve talep dengesi sağlanmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan yazılım bilgisayarlarda kullanılan Windows işletim sistemidir ve bu işletim sistemi aslında ticari bir yazılımdır. Kullanıcılar bu sistemi kullanmak için belirli bir ücret öderler ve gelecek yeni güncellemelerden faydalanırlar. Bu örneğe baktığımızda MS Office, AutoCad gibi sıkça kullandığımız programlar da ticari yazılımlardır ve bunları kullanmak için belirli bir ücret ödememiz gerekmektedir.

Ticari Yazılım Programları

Bu tür programlar şirketlerin ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilmiştir. Farklı şekillerde satışı yapılan bu programlar kurumlar tarafından ya tamamen satın alınarak ya da lisans yenileme modeli ile satılmaktadır. Bu tür programların asıl amacı normalde son kullanıcının ihtiyaçlarını karşılamak olsa da günümüzde bu tür yazılımları kullanarak gelir elde eden kişiler de bulunmaktadır. Örneğin AutoCad yazılımını kullanarak mühendislik alanında çalışan bir kişi bu yazılım sayesinde başkasından belli bir miktar para kazanabilmektedir. Bu örnekte görüldüğü gibi ticari amaçlı yazılımlar kullanılarak para kazanılabilmektedir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bu tür yazılımlardan elde edilecek gelir her geçen gün artmakta ve daha da artması beklenen bir olaydır. Bu sayede yazılım şirketleri de kendilerini geliştirmiş olacaklardır.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 1.048

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*